Fredag: Medelhavsinspirerad köttfärslimpa med klyftpotatis, tzatziki och sallad

 

Den sista rätten jag lagade blev en köttfärslimpa med oliver och soltorkade tomater i. Därför smakar den mer som maten runt medelhavet än som en vanlig svensk köttfärslimpa. Jag valde att servera den med klyftpotatis och tzatizki för att jag tycker att det passar väldigt bra till.

Ingredienser
200 gram köttfärs
1 msk ströbröd
1/2 dl mjölk
1 klyfta rödlök
1 vitlöksklyfta
1/2 dl oliver
1 liten morot
ca 35 gram soltorkade tomater
1 litet ägg eller ett halvt normalstort ägg
1/2 tsk salt
svartpeppar
1/2- 1 msk torkad basilika
500 gram potatis
smör och rapsolja
1 dl maglagningsyogurt
1/2 gurka
1/2- 1 vitlöksklyfta
ca 1/2 tsk salt
1-2 krm svartpeppar
blandad sallad
körsbärstomater

 

Så här gör du

Sätt ugnen på 225°C. Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Skala och finhacka rödlöken. Lägg lök och pressad vitlök i bunken. Hacka oliverna, skala och riv moroten. Strimla tomaterna. Blanda ner oliver, morot, tomater, ägg, salt, peppar, torkade örter och färs i bunken. Forma färsen till en limpa och lägg i en smord ugnssäker form. Grädda mitt ugnen 30-40 minuter tills köttfärslimpan är genomstekt.

Skrubba eller skala potatisen, skär den sedan i klyftor. Lägg den i en ungssäker form och häll i smör och rapsolja, salt och lite svartpeppar. Blanda runt ordentligt. Stek dem i ugnen i 25-30 minuter.

Riv gurkan och blanda med matyogurt. Pressa i vitlöken och krydda med salt och peppar.

Skär köttfärslimpan i skivor och servera den med klyftpotatis, en klick tzatziki och lite salladsblad och några körsbärstomater.

Pris per portion

27 kronor

//Emma



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0